Arama

20 Ocak 2012 Cuma

İSTİKRAR...

Fenerbahçe Ülker, THY Euroleague Top 16'ya kötü bir başlangıç yaptı. İlk yarıyı 17 sayı farkla önde kapatan takımımız, Unics Kazan'a deplasmanda 76-71 mağlup oldu.

Sezon başından beri Fenerbahçe Ülker'in en büyük sorununun devamlılık ve istikrar olduğunu söylüyorduk. Dile kolay, deplasmanda ilk yarıyı tam 17 sayı önde kapattık. Ama maçı kaybettik. Bu Euroleague'de, hem de Top 16'da hiç yapılmayacak bir şey. Top 16'da bu tarz rehavetlerin, düşüşlerin telafisi yoktur. Karşı taraf cezayı keser. Bu Euroleague'e tarihinde ilk kez katılan Unics Kazan olsa bile.

İlk çeyrekte Ömer Onan ve Bogdanovic'in etkili oyunuyla 18-15 önde bitirdik. İkinci çeyrekte Bogdanovic şov vardı. Üst üste 13 sayı üretti, devreyi 41-24 önde kapattık. Bogdanovic de ilk devreyi 15 sayıyla kapattı. Gerçekten müthiş bir performans sergiledi.
Sezonun başından beri üzerimizde bir "3. çeyrek fobisi" var. 3. çeyrekleri hiç iyi oynayamıyoruz. İstikrarlı olduğumuz konulardan biri bu. Karşılaşmanın en skorer oyuncusu Veremeenko ve günün iyi ismi Lyday ile farkı 4 sayıya kadar indirdi Kazan. Domercant'in de devreye girmesiyle kalan dakikalar karşılıklı sayılarla geçildi ve periyodu 3 sayı önde kapadık. Son çeyrekte ise Veremeenko ve Domercant şov izledik. Devrede 17 sayı öndeyken, son çeyrekte 8 sayı geriye düştük. Kalan dakikalarda farkı eritemedik ve Maçtan 76-71 mağlup ayrıldık.

Galibiyete uzanan Unics Kazan'da Petr Samoylenko 18 sayıyla takımının en skorer ismi oldu. Vladimir Veremeenko 17 sayı - 11 ribaundla galibiyette önemli rol oynarken, Henry Domercant 16 sayı ve kenardan gelen Terrell Lyday de 14 sayıyla mücadele etti.
Fenerbahçe Ülker cephesinde ise ilk yarıyı 15 sayıyla kapatan Bojan Bogdanovic maçı 24 sayıyla tamamladı. Ömer Onan 12 sayıyla takımının çift haneli skorlara ulaşan ikinci oyuncusu olurken, sarı lacivertli takım, takım halinde maçı 16 top kaybıyla tamamladı.

Belki de maçın başından beri yenik durumda olsaydık ve net bir yenilgi alsaydık bu kadar üzmezdi. Fakat devreyi farklı bir şekilde önde kapadıktan sonra bu şekilde yenilmez herkesi çok fazlasıyla üzdü. Bu maçı galibiyetle kapatmak Euroleague'a çok iyi bir başlangıç olacaktı, olmadı. Daha ilk maç olduğundan grubun gidişatı ile ilgili konuşmak için çok erken, fakat bu yenilgiden sonra birilerinin özür dilemesi, bir şeyler yapması gerekiyor.

Fenerbahçe Ülker çok şanssız bir takım. Ne zamandır tam kadro oynayamıyoruz, bir sakat iyileşse diğeri sakatlanıyor. Galatasaray maçı öncesi sakatlanan Ukic'in eksikliğini hissettik. Mirsad tercihini de hiç düşünmedi koç Spahija.
Yenilginin başlıca sebebine gelirsek, ikinci yarıda rakibin kısalarını savunamamız ve hücumdaki yetersizlik. Bana göre kadromuz Euroleague Top 16 seviyesinde yetersiz kalıyor. Ukic'in yokluğunda sıkıntılı anlarda sayı üretecek oyuncuyu çıkaramadık. Bogdanovic ilk yarı mükemmel oynamıştı, ikinci devrenin başında yaptığı bir kaç yanlış şut tercihinden sonra Spahija onu uzun süre kullanmadı. Bu da koçun eleştirilebileceği noktalardan birisi. Ayrıca pota altındaki skorer oyuncularımız Gist ve Oğuz yumuşak kalıyor, sert oyuncular Vidmar ve Kaya'nın ise skor gücü yok. Pota altında bir türlü hücum-savunma dengesini kuramıyoruz. Bu açıdan bakıldığında Mirsad tercihi de düşünülebilirdi, koç tarafından tercih edilmedi. Savunmada devamlılığımız yok. Ömer bazen tek başına savaşmak zorunda kalıyor, karşı tarafta Lyday ve Domercant gibi iki üst düzey oyuncu olduğunda ise bir şey yapamıyor, bir devrede 52 sayı yiyoruz. Bazı anlar içimizden "Ah Kinsey, neredesin..." diye geçmiyor değil.

Çoğu kişinin görüşü takıma takviye gerektiğiydi, takviye yapılmadı. Elimizdeki kadroyu en efektif şekilde kullanmaya çalışacağız. Bizim iyi hücum eden ve iyi savunma yapan 5'lerimiz farklı. Bu dengeyi sağlayıp optimum kadroyu belirlemek Spahija'nın işi, fakat son maç bunu pek iyi yaptığını söyleyemeyiz. Koçun işi gerçekten zor, çünkü takımda çok açık bir istikrar sorunu var. Bu 2-3 maçlık süreçte değil, 20-30 dakikalık süreçte bile göze çarpıyor. Burada oyuncuların silkelenip kendine gelmesi, koçun da kritik tercihleri daha iyi düşünmesi gerekiyor. Çünkü ne olursa olsun, 20 sayıdan maç kaybetmek bu formayı giyen oyunculara yakışır bir hareket değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder